IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ може отново да лети под плясъка на гълъбовите криле

Следващият управител на банката ще трябва да покаже твърдост при вземането на решения, смята анализатор

12:46 | 24.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гълъбово* настроеният заместник-председател на Японската централна банка (ЯЦБ) Масайоши Амамия е сред топ кандидатите за нов ръководител на ведомството, показват резултатите от анкета на Ройтерс сред икономисти.

Мандатът на сегашния председател Харухико Курода изтича през април догодина, а изборът на японското правителство за негов наследик ще бъде ключов за това колко скоро може ЯЦБ да прекрати програмата си за стимули, чието начало бе дадено преди десетилетие.

13 от общо 21 икономисти, анкетирани в периода 8-19 септември, са избрали Амамия като кандидата, който най-вероятно ще стане управител на ЯЦБ.

Пазарите възприемат Амамия като гълъбово настроен банкер, измислил нетрадиционните стъпки на паричната политика на страната - нещо, което му е спечелило прякора "Мистър ЯЦБ".

Като дясна ръка на Курода, Амамия многократно е подкрепял поддържането на ултраразхлабената парична политика, което ще осигури устойчивото избягване на Япония на дефлацията.

Със седем гласа подкрепа на втора позиция е Хироши Накасо, чиято кариера в ЯЦБ, за разлика от тази на Амамия, се върти повече около пазарите и международните отношения, отколкото върху паричната политика.

Освен това, икономистите смятат, че Накасо би подкрепил до по-голяма степен намаляването на стимулите, отколкото Амамия. В книга, публикувана по-рано тази година, Накасо подробно е описал как ЯЦБ може да сложи край на ултраразхлабената си парична политика.

"Следващият управител (на ЯЦБ) ще е изправен пред предизвикателството да подобри оперативните функции на ЯЦБ, без да предизвика големи сътресения на пазара", каза Наоми Мугурума, главен облигационен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

"Това изисква опита на технократ и твърдост при взимането на решения", което превръща Амамия в по-силния кандидат, коментира Мугурума.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 24.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още